11.02.2008

Futbol - Bir Kaçış-


Bugün internette gezerken gördüm bu hikayeyi. Afgan bir futbolcu kızın yaşadıklarıydı hikayede anlatılan. Aslında çoğumuz için bir kaçıştır futbol. İş hayatındaki sıkıntılardan kaçıştır, stresten kaçıştır. Kimileri içinse kendi hayatından kaçmaktır. 19 yaşındaki Kohestani için olduğu gibi.

Kohestani Afgan Milli takımının takım kaptanı. Futbol sayesinde Blair Academy'de okumaya hak kazanan 440 öğrenciden biri oldu. Kramponlarını yanına aldı ve Amerika'ya doğru yola çıktı. Kohestani, "hayatımda futbol olmayasaydı, okul da olmazdı" diyor.

Taliban yönetiminde iken 6 kız kardeşiyle birlikte eve kapatılan Kohestani, o dönemlerde burka giymediği için çok ceza almış. Sonrasında ise Afgan futbolunun kilometre taşlarından biri olmayı başaran bir isim.

2004 yılında Afgan Gençlik Sporcu Öğrenci Değişimi programıyla futbol öğrenmek için Amerika'daki futbol okuluna kabul edilen 8 kızdan biri oldu.

2006 baharında Afgan Gençlik Sporcu Öğrenci Değişimi sporsunluğunda Kabul'de futbol eğitimi almaya hak kazanan 250 öğrenciden biriydi. O yaz tekrar Amerika'ya döndü ve Bush'la tanıştı. Arthur Ashe Courage ödülünü almaya hak kazandı.

Amerika'da olduğu dönemde Blair Academy'de softball öğretmeni ve aynı zamanda İngilizce öğretmeni olan Carolyn ConfortiBrowse'in dikkatini çekti.

ConfortiBrowse, "Kohestani, hayranlık uyandıran bir oyuncu değildi. Ama enerjisi ve oyundan aldığı keyif öylesine etkileyiciydi ki, O'nun burada kalmasını istedim", diyor.

ConfortiBrowse'n girişimleriyle Amerika Birleşik Devletleri bayan futbol takımının eski kaptanı Foudy, Kohestani'ye Blair Academy'de okuyabilmesi için ihtiyacı olan bursu sağladı.

Kohestani, Afganistan Milli Takımı için de çok büyük bir şans oldu. Geçtiğimiz ağustos ayında Pakistan'daki turnuvada Afganistan'ın attığı 11 golün 6'sında O'nun imzası vardı. İlk uluslararası deneyimlerinde 5 maçın 4'ünü kazanmışlardı. Afganistan'ın Dünya Kupası'nda ya da olimpiyatlarda yer alması için önlerinde uzun bir yol var. Fakat onlar bu yoldan sapmaya hiç niyetli değiller.

Kohestani...
Futbolun bir insanın hayatını nasıl değiştirdiğini gösteren en güzel örneklerden.
Belki de O'nun yaşadıkları yüzlerce genç kızın daha hayatını değiştirecek.

Kaynak: New York Times

Hiç yorum yok: