22.07.2008

Futbol Aşkına


Kadın olmak zordur deriz hep. Kadın mühendis olmak daha da zordur ama kadın futbolcu olmanın zorluklarını anlata anlata bitirebilir miyiz bilemiyorum. Düşünsenize sizinle aynı işi yapan erkekler sizin kazandığınız paranın en iyi ihtimalle yüz bin dolar fazlasını kazanıyorlar. Üstelik sizin bir iş garantiniz yok çünkü oynadığınız takım bir anda kapatılabilir.

İngiliz Milli Takımı'nın forveti Eniola Aluko iki sezon önce Charlton forması giyiyordu. Tabi ki bir transfer ücreti almıyodu. Sadece maç başına harçlık denebilecek bir miktar para eline geçiyordu. İki sezon önce Charlton erkek takımı üst sıralardan uzaklaşınca kulüp tasarruf yapmak amacıyla hemen kadın futbol takımı ve futbol akademisini kapattı. 140 futbolcu bir anda açıkta kaldı ve işin trajikomik yanı bu olayla kulüp sadece 250.000 sterlin kar etti.

Leeds United da benzer bir karar almış fakat Leeds'li oyuncular sponsor bulabildikleri için yollarına devam edebilmişti.

Problem burada işte. Kadın futbolunun ciddi bir finansal desteğe ihtiyacı var. Ama kim televizyonlarda neredeyse hiç yer bulamayan bir takıma uzun soluklu sponsor olur ki? Televizyon kanalları büyük kalabalıkları çekmeyen bu maçları neden yayınlasın ki? Üstelik maçların çok büyük bir kısmı şehir dışında naklen yayın yapabilmek için çok zor şartlara sahip sahalarda oynanıyor. Hatta kimi zaman maç günü sahaya gittiğinizde zeminin suyla kaplanmış olduğunu görüyorsunuz ve maç son anda iptal olabiliyor. Federasyonun keyfi kararları sonucu fikstüre uyulmadığı, maçların ertelendiği ve bunun herhangi bir yerde kamuoyuna duyurulmadığı durumlar o kadar çok ki.

Sadece İngiltere'de 1,1 milyon kadın futbol oynuyor. Yani bir şeyler yapmanın bu gidişi değiştirmenin zamanı çoktan gelmiş durumda.

Avrupa'da Norveç, Almanya ve İsveç'te durum nispeten daha iyi. Şu anda dünyanın tek profesyonel futbol takımı bu yıl UEFA Kupası finalisti olan İsveçli Umea. Dünyanın en iyi futbolcusu Marta da bu kulüpte oynuyor. Umea'da 13 futbolcunun sözleşmesi var ve erkekler kadar para kazanabiliyorlar. Amerika ise önümüzdeki sezon dünyanın ilk profesyonel ligini kurma çalışmaları yapıyor. Çalışmalar gerçeğe dönüşürse Avrupa'daki iyi oyuncular büyük ihtimalle Amerika'nın yolunu tutacaklar. Bu da Avrupa futbolu için tehlike çanlarını daha da kuvvetli çaldırabilir.

21.07.2008

U19 Şampiyonu İtalya

U19 Bayanlar Avrupa Şampiyonası'nda kupayı İtalya kazandı. Bu yıl on birincisi oynanan şampiyonada İtalyanlar, Parisi'nin 79. dakikada attığı penaltı golüyle Norveç'i 1-0 yendiler.

İki takımın oyuncuları da ilk defa böyle büyük bir organizasyonda final maçına çıktılar. Maçın başlarında bunun zorluğunu yaşadıkları hissediliyordu. Önce Azzurrine sakinleşti ve atakları yönlendirmeye başladı. Ardından Parisi ve Gueli sahneye çıktı. Onların yarattıkları tehlikelere cevap verebilecek bir Norveçli oyuncu maalesef yoktu.

Maçın bitiş düdüğüyle İtalya bir ilki gerçekleştiriyor ve Avrupa U19 şampiyonu oluyordu. Norveçliler için ise tarih tekerrür ediyor, tıpkı 2003'te olduğu gibi final maçından boynu bükük ayrılıyorlardı.