25.04.2014

Çocuklarınıza Bir İyilik Yapın

*23 Nisan tarihli soL Gazetesi'ndeki yazımdır.


Yarın, tüm ilköğretim okulların tatil. Çocuklar, ya evde ya da AVM’lerde vakit geçirecekler. Maalesef sokaklarda top oynamak, ip atlamak benim çocukluk yıllarımda kaldı. Şimdiki çocuklar AVM’lere, yapay zeminlerdeki çocuk parklarına mahkumlar. Belki de hayatlarında hiç toprak sahada futbol oynamayacaklar. Bir zamanlar mahallenin en popüler çocuğu olmak için, bırakın gerçek futbol topunu, plastik topa sahibi olmanın yettiğini akıllarından bile geçirmeyecekler. Bizim gibi hiçbir oyuna, hatta profesyonel işine, amatör ruhla bağlanmayacak bugünün çocukları.

Gelin çocuklarınıza bir iyilik yapın, yarın onları amatör ruhla tanıştırın. Onları İstanbul Yenisahra Stadı’na getirin. Ataşehirspor-Konak Belediyespor Kadınlar Futbol 1. Lig Play Off karşılaşmasını birlikte izleyin. Hiçbir maddi karşılık beklemeden futbol oynayan, mütevazi kelimesinin lüks kaldığı soyunma odalarından çıkan futbolcu kadınların gözlerindeki mutluluğu görsün çocuklarınız. Sahadaki mücadeleyi de görsün, centilmenliği de. Çalışmadan, çaba harcamadan başarı elde edilemeyeceğini, bazen çok çalışılmasına rağmen yenilgiyle karşılaşılabileceğini öğrensin. Kazanınca rakibini teselli edecek kadar mütevazi, kaybedince kazananı tebrik edecek kadar olgun olmanın güzelliğini yaşasın. 

Çocuğunuz, hayatın gerçekleriyle karşılaşsın. Futbol dünyasının sadece milyon dolarların havada uçuştuğu bir yer olmadığını öğrensin. Kadınların, televizyonda gösterildiği gibi evde oturup, çamaşır yıkayan, ağabeyine/kocasına hizmet eden insanlar olmadığını, televizyonun onları nasıl yanılttığını fark etsinler. Televizyonlarda futbol oynayan insanların neden hep erkekler olduğunu sorsunlar kendilerine. Her haftasonu, programlarda defalarca futbol erkek oyunudur tanımlamasına maruz kalan minik beyinleri, her duyduğuna inanmamak gerektiğini algılayıp sorgulama ve muhakemenin önemini kavrasın. Kavrasın ki, büyüdüğünde dünyanın düzenini sorgulasın. Dünyayı değiştiremeyecek olsa bu maç ve öğrettikleri aklının bir köşesine kazınsın.

Ben, Fenerbahçeli yapmaya çalıştığım ama her defasında “Ben futbolu sevmiyorum Aslı” cevabıyla karşılaştığım 5,5 yaşındaki yeğenimle orada olacağım. Özellikle belirtmeliyim; yeğenim sadece kadınların oynadığını duyduğunda ilk defa futbol maçına ilgi gösterdi. Tek maçla bir futbolsever olmayacak belki ama bu maçın O’na çok şeyler katacağına eminim.

Haydi siz de gelin. Yarın saat:12:00, İstanbul Yenisahra Stadı, Ataşehirspor-Konak Belediyespor maçı.

E-bilet yok, fişleme yok, sadece futbol var.