29.06.2008

Ryan Giggs








Kahretsin Yine Final Oynuyoruz


Almanya son Dünya Kupası'nda üçüncülükle yetinmişti. Tabi ki Almanlar için bu bir başarısızlık demekti. Berlin caddelerinde binlerce insan, aslında kaybetmiş olan takımlarını karşılamak için toplanmıştı. Bu olay, tarihte kaybeden bir takım taraftarının yaptığı en büyük sevinç gösterisiydi. Almanlar şampiyon olamamayı pek de önemsememişti.

Bu gece de Almanya kupayı kazansa da kazanmasa da Almanlar bunu çok büyük bir mesele haline getirmeyeceklerdir.

Onlar kazanmaya çoktan alışmış bir toplum. Diğer futbolseverler de Onların kazanmasına alıştılar aslında. Spor yazarı David Winner, Almanyasız bir Dünya Kupası, Darth Vader'sız bir Star Wars'a benzer" derken, olayın vehametini güzel bir benzetmeyle ortaya dökmüş.

Bir süre sonra ne kadar çok başarı kazanırsanız kazandıklarınız o kadar önemsiz bir hale geliyor diyor bir Alman sosyolog .

1974 Dünya Kupası'nı kazanan takımdan Bernd Hölzenbein'in sözleri de bunu kanıtlıyor:

"Biz üçünü defa Almanya'ya Dünya Kupası kazandırmıştık. Ama benim favorim hala 1954'teki ilk şampiyonluktur. Ben o zamanlar küçük bir çocuktum. Turnuvayı diğer herkes gibi neredeyse 10 km uzağa konmuş bir televizyondan izlemiştim. Ama o takımda oynayan herbir futbolcu benim idolümdü. 1954 küllerimizden doğduğumuzun sembolüydü. 1974 daha önemsizdi. 1990'da Alman Milli takımında kimlerin oynadığını bile hatırlamazsınız. Benzer bir durum Avrupa Şampiyonası için de geçerli. Son 10 Avrupa Şampiyonas'nın 6'sınıda final oynadık."

İnsanlar başarıya doymuş. Artık Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası kazanmak bile önemini yitirmiş. Belki de önemsedikleri tek şey takımlarının güzel futbol oynaması.