4.05.2008

Son


Son demek için henüz erken diyebiliriz belki ama Fenerbahçe'nin bugünkü futbolunu gördükten sonra böyle bir başlık atmanın anormal olmadığını düşünüyorum.

Fenerbahçe, Galatasaray'ın yenilmesi kendisinin galip gelmesiyle şampiyonluğa çok yaklaşmış olacaktı. Maçlar başladı, Sivasspor Galatasaray'a bir gol attı. Her şey Fenerbahçe'nin lehineydi artık. Ama Fenerbahçe atak dahi geliştiremedi. Nitekim geriye de düştü. Futbolcular üzerlerine düşeni yapmış olduklarını mı düşünüyorlardı yoksa Şampiyonlar Ligi'ne gitmek bize yeter mi diyorlardı bilemiyorum. Galatasaray maçındaki vurdum duymaz oyun Gençlerbirliği maçında da gol yiyene dek devam etti.

Aziz Yıldırım'ın bu yılki en önemli hedefi Avrupa'da başarı sağlamaktı. Tüm stratejiler bunun üzerine kurulmuştu. Tıpkı Fenerbahçe Kulübü gibi Avrupa'da başarıya aç ya da Avrupa'ya tekrar kendini kabul ettirmek isteyen teknik heyet ve futbolculardan kurdu takımını. Avrupa'da bu transfer taktiği tuttu. Türkiye liginde maalesef olmadı. Çünkü bu tip oyuncular için örneğin İBB maçının hiçbir önemi yoktu. Kime kendilerini göstereceklerdi ki; Kombine Bilet'e mi, Ömer Üründül'e mi?

Galatasaray'ı yenmek de Türkiye Ligi şampiyonu olmak da yabancı futbolcular için pek bir şey ifade etmiyordu aslında. Akılları hep Şampiyonlar Ligi'nde kendilerini gösterip Avrupa'ya transfer olabilmekteydi. Oysa bu takım Vederson'la, Colin Kazım'la değil de Galatasaray'ın yaptığı gibi genç Türk oyuncularla harmanlanabilseydi bugünkü tablo daha farklı olabilirdi. Renklerin aşkı, Fenerbahçelilik demeyeceğim, o günlerin birkaç istisna hariç geride kaldığını hepimiz biliyoruz. Söylemek istediğim şey şu, Türk futbolcusu çok iyi biliyor ki bu yıl Galatasaray maçında kötü oynadıysa, şampiyon olamadıysa çok büyük bir ihtimalle seneye kendisi için Anadolu'nun kapıları ardına kadar açılacak. Türk futbolcular 3 büyükler dışındaki takımlarda çalışma şartlarının ne kadar zorlu olduğunu da çok iyi biliyorlar. Bu yüzden Fenerbahçe formasına Maldonado'dan çok daha sıkı sarılıyorlar. Selçuk'un, Semih'in gösterdiği gelişmeyi hangimiz yadsıyabiliriz? O gelişmeyi gösteremeseler sözleşmeleri bitmeden kendilerine kibarca teşekkür edilirdi öyle değil mi?

Yıldız futbolcu tabi ki çok önemli. Yabancı oyuncular tabi ki çok önemli. Ama bir denge kurmak gerektiği de apaçık ortada.

Hiç yorum yok: