6.02.2008

Totti Aptal Sarışın mı?


Çocukluğunda tribünlerde maç izlerken de hep birgün o formayı giyeceğinin hayalini kurar. 16 yaşında Roma A Takımı'nda oynamaya başlar ve kariyeri boyunca sadece Roma forması giyer. Roma'ya tarihinin ilk şampiyonluğunu yaşatır. İki defa dünyanın en iyi futbolcusu ödülünü alır.
Ama O "aptal sarışın"lıktan bir türlü kurtulamaz.
Sebebi aşikar. Ne zaman mikrofonlara konuşsa hep kocaman bir çamı devirir.

Hemen bir örnek verelim. Muhabirin biri Totti'nin yanına yaklaşır ve "Carpe Diem" der. Totti'nin cevabı ise "Özür dilerim, İngilizce bilmiyorum" olur.

Bu diyaloglar artık dünyada ağızdan ağıza dolaşmak yerine " Tutte le Barzallette su Totti" (Totti Adına Fıkralar) adlı kitapta toplandı. Totti kendisiyle ilgili yapılan esprilerin kitap haline getirilmesine bırakın kızmayı tam tersine bu kitaptaki esprilerin derlenmesine katkıda bulunur.
Çabalar boşa gitmedi ve kitap şimdiye dek 430.000 adet sattı. Tabi Totti gelirleri cebe indirmek yerine Unicef'in Demokratik Kongo'daki evsiz çocuklar için yürütmekte olduğu projeye bağışlamayı tercih etti.

Unicef dış ilişkiler sorumlusu Donata Lodi hiç kimsenin Totti'nin kitaba böyle bir tepki vereceğini beklemediğini söylüyor. Bu durumun insanlar için büyük bir sürpriz olduğunu ve Totti'ye artık başka bir perspektiften bakmaya başladıklarını da eklemeyi ihmal etmiyor.

En çok gülünen röportajlarından birinde muhabir O'na "Amerika ve Irak arasındaki olası bir karşılaşmayla (ing. encounter) ilgili tahminin nedir?" diye sorar. Totti'nin cevabı " Bence ikisi de çok güzel devletler, iyi hazırlandılar. Fakat hepimizin bildiği gibi sadece biri Dünya Kupası'na hak kazanacak" olur. Anlayacağınız durum gerçekten vahim.

Totti'nin bu kitabın çıkmasına katkıda bulunması, bunu benimsemesi O'nun ne kadar olgun biri olduğunun da göstergesi. Sadece aptal bir sarışın olmadığını herkese kanıtladı ki böyle bir şeye ihtiyacı var mıydı bilemiyorum. Kitap sayesinde popülerliğini daha da arttırdı.

Bence bizde de Hakan Şükür böyle bir şey yapabilir. Aman diyelim, Hakan'a aptal sarışın muamelesi yapmak gibi bir niyetim yok. Fakat hakkında en çok espri üretilen, en çok konuşulan isim hala O iken, niye O da Totti'nin olgunluğuna erişemesin? Kendisiyle ilgili söylenenleri, esprileri bir kitapta toplasa güzel olmaz mı? Otobiyografiden çok daha ilgi çekici olmaz mı?

Hiç yorum yok: