6.02.2008

Manchester United'ın Felaket Günü


50 yıl önce bir çarşamba günü Manchester United için herşey bir anda değişmişti.

6 Şubat 1958'de soğuk ve karlı bir kış günü Manhester United'ı Avrupa Kupası çeyrek final maçı için İngiltere'den Yugoslavya'ya taşıyan çift pervaneli uçak 3. denemesinde kalkabilmişti. Kalkış gerçekleşmiş fakat Yugoslavya'ya ulaşamadan uçak Münih'te kaza yapmıştı. Kazada 21 kişi hayatını kaybetti, 7'si United'lı futbolcuydu. Bir futbolcu da kazadan 15 gün sonra hayatını kaybetti. Toplamda 44 yolcu ve mürettebattan 23'ü kurtulmayı başaramadı.

Kazadan kurtulan Sir Bobby Charlton geçen ayın başında United'ın eğitim programındaki bir konferansta o günü şöyle anlattı:
"O gece hava çok kötüydü. Pistte kar vardı ve o günlerde havalimanlarında şimdi sahip olduğumuz imkanlar yoktu. 3 defa kalkmayı denedik. Teknik bir problem olduğunu düşünüyorduk. Şimdi geriye dönüp baktığımda sorunun pistteki buzlanma olduğunu düşünüyorum."

"Uyandığımda uçağın birkaç metre uzağında hala koltuğumda oturuyordum ve kemerim bağlıydı. Hastaneye götürüldüğümü ve bana iğne yapıldığını hatırlıyorum. İğneden sonra ertesi güne kadar olanların hiçbirini hatırlamıyorum. İğnenin etkisi geçtiğinde Odamda bir delikanlı vardı, kırık dökük İngilizcesiyle bana gazeteden kaza haberini okudu. "

"Ben futbolcuların isimlerini delikanlıya tek tek sayıyordum. O da bana hayatta olup olmadıklarını söylüyordu. Gerçekten öldürücü bir durumdu".

O zamanki United takımı Sir Matt Busby yönetiminde, dünya futbolunda çığır açan bir takımdı. Busby diğer kulüplerden oyuncu almak yerine, kendini altyapıdaki gençleri yetiştirmeye adamıştı. Busby'nin bebekleri diye adlandırılan, yaş ortalaması 24 olan takım 1956'da ve 1957'de arka arkaya lig şampiyonluğunu kazandılar.

Kazada 7 United'lı oyuncu yaşama veda etti. Takımın yükselen yıldızlarından 21 yaşındaki Duncan Edwards ağır yaralıydı. Maalesef kurtarılamadı ve kazadan 15 gün sonra diğer yedi arkadaşının yanına gitti. Johnny Berry and Jackie Blanchflower uçaktan sağ olarak çıkabilmişlerdi fakat bir daha futbol onayamadılar.

Teknik direktör Busby 2 ay hastanede kaldıktan sonra sağlığına kavuştu. United ligin kalan kısmını rezerv takımla oynamış ve sadece bir maç kazanabilmişti. Lig kötü giderken F.A Cup'ta finale yükselmişler fakat finalde Bolton'a yenilmişlerdi. Böylesi bir trajedi yaşayan takım için gerçekten inanılmaz bir başarıydı.

Busby görevine döndüğünde,George Best, Denis Law gibi oyuncularla takımı yeniden yapılandırdı. Kazadan kurtulan Charlton and Bill Foulkes için, sadece 10 yıllık bir aradan sonra Avrupa Kupası'nı kazandılar.

Anma Töreni

Kazanın 50. yılında Manchester United Old Trafford'da 6 Şubat'ta kazanın olduğu saatte bir anma töreni düzenlendi.
United'ın bu pazar günü rakibi Manchester City ile maç öncesi bir anma töreni konusunda bir anlaşmaya varması bekleniyor.

Maç yaklaşılırken aylarca süren tartışmalar, şehrin mavi ve kırmızı yakasını bir araya getiren maçtan önce kısa bir sessizlik anı (saygı duruşu) yapılıp yapılmaması konusuna odaklanmıştı. Manchester United yöneticileri, Manchester City taraftarlarının bazı ahlak dışı tezahüratlarında bu olayı kullandıklarını bildiklerinden City yöneticileriyle bu konuyu bir karara bağlamak istediler. Bu tartışmalar sonucunda nasıl bir tören yapılacak bilinmez. Fakat kesin olan bir şey var o da United'lı futbolcuların pazar günü, 1958'deki United formasıyla sahaya çıkacakları.
Unutmayın, Old Trafford'da bu defa sadece ölen futbolcuların aileleri değil, o takımın hayatta kalan 5 oyuncusu da - Charlton, Foulkes, Harry Gregg, Kenny Morgans and Albert Scanlon- yer alacaklar.

Hiç yorum yok: