22.07.2008

Futbol Aşkına


Kadın olmak zordur deriz hep. Kadın mühendis olmak daha da zordur ama kadın futbolcu olmanın zorluklarını anlata anlata bitirebilir miyiz bilemiyorum. Düşünsenize sizinle aynı işi yapan erkekler sizin kazandığınız paranın en iyi ihtimalle yüz bin dolar fazlasını kazanıyorlar. Üstelik sizin bir iş garantiniz yok çünkü oynadığınız takım bir anda kapatılabilir.

İngiliz Milli Takımı'nın forveti Eniola Aluko iki sezon önce Charlton forması giyiyordu. Tabi ki bir transfer ücreti almıyodu. Sadece maç başına harçlık denebilecek bir miktar para eline geçiyordu. İki sezon önce Charlton erkek takımı üst sıralardan uzaklaşınca kulüp tasarruf yapmak amacıyla hemen kadın futbol takımı ve futbol akademisini kapattı. 140 futbolcu bir anda açıkta kaldı ve işin trajikomik yanı bu olayla kulüp sadece 250.000 sterlin kar etti.

Leeds United da benzer bir karar almış fakat Leeds'li oyuncular sponsor bulabildikleri için yollarına devam edebilmişti.

Problem burada işte. Kadın futbolunun ciddi bir finansal desteğe ihtiyacı var. Ama kim televizyonlarda neredeyse hiç yer bulamayan bir takıma uzun soluklu sponsor olur ki? Televizyon kanalları büyük kalabalıkları çekmeyen bu maçları neden yayınlasın ki? Üstelik maçların çok büyük bir kısmı şehir dışında naklen yayın yapabilmek için çok zor şartlara sahip sahalarda oynanıyor. Hatta kimi zaman maç günü sahaya gittiğinizde zeminin suyla kaplanmış olduğunu görüyorsunuz ve maç son anda iptal olabiliyor. Federasyonun keyfi kararları sonucu fikstüre uyulmadığı, maçların ertelendiği ve bunun herhangi bir yerde kamuoyuna duyurulmadığı durumlar o kadar çok ki.

Sadece İngiltere'de 1,1 milyon kadın futbol oynuyor. Yani bir şeyler yapmanın bu gidişi değiştirmenin zamanı çoktan gelmiş durumda.

Avrupa'da Norveç, Almanya ve İsveç'te durum nispeten daha iyi. Şu anda dünyanın tek profesyonel futbol takımı bu yıl UEFA Kupası finalisti olan İsveçli Umea. Dünyanın en iyi futbolcusu Marta da bu kulüpte oynuyor. Umea'da 13 futbolcunun sözleşmesi var ve erkekler kadar para kazanabiliyorlar. Amerika ise önümüzdeki sezon dünyanın ilk profesyonel ligini kurma çalışmaları yapıyor. Çalışmalar gerçeğe dönüşürse Avrupa'daki iyi oyuncular büyük ihtimalle Amerika'nın yolunu tutacaklar. Bu da Avrupa futbolu için tehlike çanlarını daha da kuvvetli çaldırabilir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Neden Türkiye'de bucasporun bayan takımı varda GS FB nin yok buda kafamı kurcalıyor...Bu takımlar bayan klubu kurarsa ilgiyi arttırmakta mumkun...Sonucta tarafta icin isim gecsin ezeli rakibini yensin tamamdır..Brans onemli degil..Bunu icin son yıllarda bayan basketbol ligine ilgi arttı...

kombine bilet dedi ki...

büyüklerden bir tek Trabzonspor'un bayan takımı var. Aziz Yıldırım kurucağına söz vermişti ama henüz bir gelişme olmadı.

Büyük kulüpler bütün para ve enerjilerini erkek futbol takımlarına harcıyorlar. Burada aslında federasyonun devreye girmesi gerek.Nasıl Gündüz Tekin Onay'ın çabalarıyla her lisede üniversitede bayan futbol takımı kurulduysa, federasyon da böyle bir zorunluluk getirebilir. Veya bayan futbol takımı olanlara vergi avantajı sağlayabilir.

Adsız dedi ki...

haberi gorunce direkt aklıma sen geldin...Bayanlar bakmıslar ilgi az ne yapalım demisler...Erkekler ne yapıyorsa bizde onu yapalım..:):):)

http://www.ntvspor.net/Pages/26000.ASP

ayanux dedi ki...

sonuçta bu tamamiyle bireyin spor bilinci ile alakalı olan bir durum.

erkekler futbol seruvenlerine çok ufak yaşlarda başlarken aynı şartlar kız çozukları için geçerli olmuyor ve sporun, veyahut futbolun en temel özelliği olan anatomi meselesi kızlarda daha geç şekillenmeye başlıyor..
e haliyle futbola yatkın belli bir anatomik yapı olmadığı için kız çocuklarının futbola başlamasındaki alışma süresi cok uzun oluyor.. bu da bayanlar arasında futbolun popüler olmamasına sebebiyet veriyor ve bayanlar futbol dünyasının gelişmesine olanak sağlamıyor..

bu dünya genelinde bir sorun bence. norveç, alman, çin ve brezilya bayan milli takımlarını canlı izleme şansım oldu. hani futbolcular bir derece ama özellikle kalecilerde çok ciddi anatomik bir anti-yatkınlık söz konusu.. marta gibi top ayağında sırıtmayan, doğuştan yeteneğe sahip futbolcularda habire bu camia'nın içine düşmeyeceğine göre öncelikle bu sorunlar aşılmalı, futbolun bayanlar içinde en az basketbol veya voleybol kadar normal bir spor olduğu aşılanmalı..

sponsor ve kulüp destekleri çok sonra gelir.. hatta şu aşamada ziyadesiyle yanlış olur..

kombine bilet dedi ki...

doqan tanriverdi arkdaşım,
hepimiz insanız sonuçta. toplumda kadınlar kızmaz, kavga etmez, küfürlü konuşmaz vs vs tonla algı var. ama bunların hepsi bizim yapımımızda da var. her ne kadar baskılamaya çalışsak da insanoğlu böyle yaratılmış. çok mü güzel özellikler? tabi ki hayır!