25.04.2008

Futsal

Motorsporları için karting neyse futbol için de futsal o. Zico, Pele, Socrates gibi oyuncuların başlama noktası olmuş futsal.
En büyük ilgiyi Güney Amerika'da görüyor. Güney Amerikalılar neden bu kadar teknik oluyorlar sorusunun cevabı bu cümlede gizli. Belçika, İtalya, Arjantin ve Brezilya en önemli ligler. Son yıllarda Rusya da bu spora el atmış durumda. Örneğin Dinamo Moskova'nın futsal için ayırdığı bütçe 2 milyon dolar.

İlk defa 1930 yılında Uruguay'da oynanmaya başlayan futsal 1989 yılından itibaren FIFA tarafından kabul görüyor.

Türkiye'nin futsal ile tanışması ise 1,5 yıl önce Gündüz Tekin Onay'ın girişimleri sayesinde oluyor. Şu anda sadece Ömer Kaner'in teknik direktörlüğünü üstlendiği bir milli takıma sahibiz. Oyuncular ise üniversite öğrencilerinden seçilmiş. Tabi ki milli takımla sınırlı kalınmayacak. 2008-2009 sezonunda futsal ligi kurulması planlanıyor.


Futsalde, fizik güçten ziyade teknik beceri, esneklik ve sürate dayalı bir oyun oynanıyor. Futbola göre daha küçük bir saha, daha küçük kaleler, daha hafif bir top gerekiyor. Tüm bu özellikleriyle kadınlar için de çok uygun bir spor olduğunu söyleyebiliriz. Federasyon acaba bayanlar ligi kurmayı da düşünüyor mudur?

Futsal şimdilik 3 büyük takımdan ilgi, federasyondan maddi destek beklemekte. Elbette taraftar desteği de. Maliye bakanlığı durduk yere futbol kulüplerine vergi affı getirmek yerine, futsal takımı veya bayan futbol takımı kurma şartıyla vergi indirimine gitse daha rasyonel bir uygulama olmaz mı?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sizin dünkü yazınızdan sonra bugün de gazetelerde deivid'in futbola futsal ile başladığını okuduk. tebrik ediyorum. komplo teorisyeni olsam futbol dünyası ile derin bağlantılarınız var diyeceğim.