19.02.2008

Futbolu Öldüremediler


Yeni bir bayrak, yeni kazanılmış bir özgürlük özgürlük ve yeni umutlar var artık Kosova'da.
Gizlice kurulan Kosova Ligi'nden, futbol oynadıkları öldürülen sporculardan bugünlere uzanan hüzünlü bir öyküydü Kosovalılar'ın yaşadıkları...

1989 yılı. FC Priştina-Proleter Zrenjanin'in oynadığı bir maçın ardından yaşananlar, Kosova futbolu ve Kosovalı futbolcular için herşey sonu olacaktı. Maç bitmiş Sırp polisi sahaya girmişti. Öldüresiye dövülen, bacakları kırılan furbolcuların futbol topunun peşini bırakmayacapını hesaba katmamıştı Sırplar. Bırakın futbol oynamayı Kosovalılar tribünlere dahi alınmadılar. Sırp sporcuların öldürdüğü yüzlerce Kosovalı futbolcu tarihteki lekelerden yalnızca biriydi.


Ama Onlar yılmadılar, Arnavut damarı yine iş başındaydı. Ne yaptılar ettiler, forma, top, krampon buldular. Gizliden gizliye Kosova Ligi'ni kurdular. Lig fikstürünün, maç saatlerinin son ana kadar gizli tutulduğu bir ligdi bu. En ıssız yer saha olarak seçiliyor, ne olursa olsun futboldan vazgeçilmiyordu. Tüm bu şartlarda dahi 10 bin seyirci evlerin damlarından, ağaçların üstünden, tepelerden futbol seyretmek için belki de hayatlarını tehliye atmaktan çekinmiyorlardı.

Sırplar yüzbinlerce Kosovalı'yı öldürmeyi başarmışlardı. Ama dünyanın her yerinde olduğu gibi Kosova'da da futbolu öldürmeye kimsenin gücü yetmedi.

Hiç yorum yok: